Vijf tips tegen winkeldiefstal

Winkeldiefstal
Vijf tips om winkeldieven te slim af te zijn

Eén van de grootste ergernissen van retailers zijn de mensen die de producten onder hun jas ‘vergeten’ te betalen. De belangrijkste preventieve maatregelen liggen op het gebied van personeel, winkelinrichting, kassabeheer en geldtransport, sleutelbeheer en het openen en sluiten van een winkel.

Met de professional, de gelegenheidsdief en de doorzetter zijn er grofweg drie soorten winkeldieven. De gelegenheidsdief slaat zijn kans gewoon omdat de gelegenheid zich voordoet. De doorzetter gaat met voorbedachten rade op het dievenpad en wil bijvoorbeeld een specifiek product ontvreemden. De meest voorkomende problemen rond winkeldiefstal op een rij en tips om het te voorkomen.

Situaties waar winkeldieven blij mee zijn:

  • Medewerkers zijn onvoldoende zichtbaar omdat ze bijvoorbeeld bij drukke situaties klanten niet begroeten of niet genoeg om zich heen kijken.
  • De winkel heeft onoverzichtelijke plekken waar een product gemakkelijk onopvallend in een speciaal geprepareerde tas gemoffeld kan worden.
  • Het is duidelijk wanneer een deel van het winkelpersoneel pauze heeft, omdat dat ter plekke wordt afgesproken of omdat er in bedrijfskleding voor het winkelpand wordt gerookt.

Vijf tips om winkeldiefstal te voorkomen

Tip 1: Wees zichtbaar. Spreek af dat winkelmedewerkers klanten begroeten en daarbij oogcontact maken. Als een klant vreemd gedrag vertoont, is het belangrijk om hem op een rustige manier aan te spreken: ‘Ik zie u zo twijfelen. Heeft u misschien advies nodig?’ Een tweede optie is het kiezen van een strategische plek in de winkel en vanaf dat punt ‘uilen’. Uilen is op een luchtige manier rondkijken, zodat de bezoeker niet het gevoel heeft dat hij in de gaten wordt gehouden.

Tip 2: Stel een sms-alert of code op die gebruikt kan worden. Als iemand een collega wil waarschuwen, kan bijvoorbeeld een afgesproken code worden omgeroepen: ‘Truus den Uil, afdeling KIV alsjeblieft.’ Als er camera’s hangen, kan een winkelmedewerker collega’s van de beveiliging waarschuwen door bijvoorbeeld even te zwaaien.

Tip 3: Open en sluit de winkel met twee personen. Kijk daarbij goed of er verdachte personen of voertuigen staan. Waarschuw in een dergelijk geval de politie. Laat de personeel- en magazijningang nooit open staan, ook niet als er leveranciers aan het lossen zijn.

Tip 4: Plaats beveiligingscamera’s en zet de kassa zo neer dat de winkelmedewerker tijdens het afrekenen goed zicht heeft op de ingang en de rest van de winkel. Promoot pinbetalingen en tel de dagopbrengst niet in de winkel. Groot geld kan het beste direct in afroomkluizen worden opgeborgen. Regel in samenwerking met collega-retailers professioneel geldtransport, zodat de kosten gedeeld kunnen worden.

Tip 5: Zorg voor sleuteldiscipline. Wijs één of twee personen aan die de sleutel mogen hebben van de deur en de kluis. Gebruik sleutels die niet na te maken zijn. Laat geen sleutels zitten in vitrines, deuren en kluizen en bewaar de sleutels op een vaste plek. Als een overvaller onder dreiging van geweld om de sleutels vraagt, weet iedereen die te liggen.

Bron: Jacqueline Arnoldy, Retail consultant by Retail Reality, http://www.retailwatching.nl

Informatie?

Neem contact met ons op.